
Zapoznamy Was z łatwymi do wykonania koktajlami i kreacjami barmańskimi w zapleczu domowym, czemu sprzyja aktualna sytuacja...
Mamy na myśli kilka dobrych w smaku i nieskomplikowanych drinków.
Na początek tropikalne i orzeźwiające, nadające się na każdą okazję, nie tylko w ciepłych miesiącach roku 😊
Są to trzy drinki, gdzie skład oraz forma wykonania jest zawsze taka sama – zmienia się tylko główny składnik – alkohol.
Jeden z nich to CAIPIRINHA
głównym składnikiem tego wyśmienitego napoju to Cachaca, alkohol wykonany z trzciny cukrowej, ale uwaga ten alkohol to nie rum !
Caipirinha to koktajl o charakterystycznym smaku owocowym, użyta w nim Cachaca i zawarty w niej sok z trzciny cukrowej dodaje wręcz nutkę lekko warzywnego zapachu.
Cachaca leżakuje w beczkach wykonanych z lokalnych surowców, które nadają dodatkowego aromatu i tropikalnego smaku.
Cachaca to narodowy trunek Brazylii, i aby mógł nosić nazwę Cachaca musi być wyprodukowany w tym kraju oraz spełniać jeszcze szereg innych wymogów prawnych, ale nie o tym chcę Wam napisać :)
Caipirinha to koktajl przede wszystkim orzeźwiający, podawany na dużej ilości kruszonego lodu,
nic dziwnego, gdyż w tropikalnej, słonecznej Brazylii zawsze się przyda trochę chłodu …
Do wszystkich poniżej opisanych drinków potrzebujesz:
limonkę, cukier brązowy, lód kruszony (warto jest mieć do tego kruszarkę lub można rozbić lód w kuchennym ręczniczku),
Przyda Ci się również: deseczka do krojenia, nóż barmański, Muddler czyli moździerz barowy oraz łyżka barowa
Podajesz je w niskiej szklance, o nazwie Tumbler.
Jak zrobić koktajl Caipirinha / Caipirovska lub Caipirisima ?
Bardzo prosto :)
Obetnij dwie „piętki” limonki, po czym pokrój ją w kosteczki, z jednej połówki wychodzą cztery kosteczki, czyli z całej limonki będziesz miał 8 kostek, jednak do jednego drinka nie potrzebujesz aż tyle, wystarczy 4-6 kostek, wrzuć je do szklanki Tumbler, dosyp według Twojego uznania 1-2 łyżeczki cukru brązowego – z trzciny cukrowej, jeśli ma być nie za słodka a bardziej owocowa
wystarczy 1 łyżeczka, jeśli chcesz zdominować słodkim smakiem zawartość alkoholu - dosyp dwie :)
Teraz całość musisz zgnieść Muddlerkiem, tak aby wydostać z limonki sok oraz olejki eteryczne,
wszystko zasyp lodem kruszonym (tu możesz wykorzystać kruszarkę do lodu) i dodaj za pomocą Jiggera (miarki barowej) 40 ml Cachacy.
Zamieszaj wszystko razem łyżką barmańską i dosyp ponownie lodu, aby szklanka była wypełniona.
Na koniec dodaj dwie słomki do środka, zapytasz - dlaczego dwie ? Lód kruszony może zapchać jedną z nich, zanim się w niej lód roztopi, masz jeszcze drugą do dyspozycji:) już możesz się delektować i nie zapomnij o jednym, ten drink jest tak smaczny i orzeźwiający, że szybko można się zapomnieć i przesadzić z ilością, uważaj na to! 😉
CAIPIROVSKA, to druga odmiana tego rodzaju drinka, jest to wersja europejska, gdyż podana jest z bardziej znanym alkoholem w naszej części Europy, mianowicie z wódką !
Caipirovska preferowana jest od wielu lat w dobrych klubach, jeśli zamienisz Cachace na wódkę ucieszysz się świeżym drinkiem ze znajomym smakiem na domowych imprezach 😉
CAIPIRISIMA to koktajl, w którym zamienisz Cachace na rum, a o nim opowiemy Wam w naszych kolejnych opisach smacznych koktajli
Dodatkowo możesz zapoznać się z wizualną wersją tworzenia w/w koktajli na naszym kanale Barshop na platformie Youtube. Zapraszamy!